Νέα «θύελλα» προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης η άστοχη τοποθέτηση του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι… υψηλός και πως αυτό αποτελεί… εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Πρόκειται για το τρίτο -μέσα σε λίγα 24ωρα- «φάλτσο» κυβερνητικού στελέχους (έχουν προηγηθεί η διαρροή από το υπουργείο Απασχόλησης σχετικά με την αλλαγή του νόμου περί απεργιών αλλά και οι πληροφορίες από την πλευρά του γ.γ. Εσόδων ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης στα 600 του ορίου για την κατάσχεση μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο), γεγονός που δοκιμάζει όχι μόνο τα όρια του πρωθυπουργού αλλά και τις αντοχές των κυβερνητικών του εταίρων.
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποδοκίμασαν τη δήλωση του κ. Μέργου και το ΠΑΣΟΚ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, ζητώντας την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δήλωση του κ. Μέργου στην εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονος εκνευρισμός και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ζήτησε από δύο υπουργούς να «αδειάσουν» αμέσως τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έστειλε -μέσω του κ. Δημ. Σταμάτη- στον κ. Μέργο την εντολή να ανασκευάσει την τοποθέτησή του.
Πράγματι, λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι «για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», ενώ ο κ. Γ. Βρούτσης απάντησε ουσιαστικά στον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχω πει επανειλημμένως ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το τέλος του προγράμματος (σ.σ.: δημοσιονομικής προσαρμογής)». «Μοναδικό θέμα στην ατζέντα μας», συνέχισε ο κ. Βρούτσης, «είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Αργά το απόγευμα χθες ο ίδιος ο κ. Μέργος, αφού είπε ότι εξέφρασε «προσωπικές απόψεις», διευκρίνισε: «Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στην ομιλία μου αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό, δυστυχώς, αποσιωπήθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».
Ωστόσο, χθες το μεσημέρι, ο ίδιος είχε κάνει μια σαφώς διαφορετική δήλωση. «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας» είχε σημειώσει, «μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».
Στην ίδια ομιλία, σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, είχε επισημάνει μάλιστα ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία, αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή», υποδεικνύοντας εμμέσως τον τρόπο μείωσης του μισθού.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε παραίτηση
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, αφού κατηγόρησε τον κ. Μέργο ότι «δεν έχει καμιά επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων» επισήμανε: «Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον γενικό του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις».
Η Δημ.Αρ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει «επιεικώς απαράδεκτη» την τοποθέτηση Μέργου και προσθέτει: «Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί».
Βρούτσης: “Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Είναι ήδη πολύ χαμηλός.”
Δεν θα επέλθει μείωση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η δήλωση του κ. Μέργου δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τον ίδιο ούτε και την κυβέρνηση.
Παράλληλα, εξήγησε ότι στο χρονικό διάστημα που είναι εκείνος υπουργός δεν έχει τεθεί ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.
«Ο κατώτατος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός…μόνο προς τα πάνω μπορούμε να κοιτάμε από εδώ και πέρα. Ελπίζω και εύχομαι ακόμη και πριν από τη λήξη του μεσοπρόθεσμου να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού», επισήμανε.
Πηγή: Γ. Σαραντάκος – Χρ. Κολώνας στο www.ethnos.gr