Μονόδρομο χαρακτηρίζει την κάλυψη του εθνικού στόχου του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ και Γραμματέας της ΔΗΣΥΕ, Γιώργος Γιαννακόπουλος. Παράλληλα, αντιτίθεται στο διαμελισμό και αφελληνισμό της τράπεζας και καλεί πελάτες και μετόχους να συστρατευθούν για τη συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων για το καλό της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Γιαννακόπουλος στο δημοσιόγραφο Κωνσταντίνο Μαριόλη και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κεφάλαιο στις 20/4/2013 καθώς και στο www.capital.gr:
– Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί η πολύ σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Ποια η θέση των εργαζομένων της τράπεζας;
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι πολύ σημαντική για εμάς και πιστεύουμε ότι πρέπει να πετύχει. Πρέπει πάση θυσία να καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής για να παραμείνει η Εθνική υπό τη σημερινή της μορφή. Θέλω να τονίσω ότι η ΤτΕ και η τρόικα προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή της ΑΜΚ με τη διαδικασία που προβλέπει την κάλυψη του 10% από παλαιούς μετόχους και ιδιώτες επενδυτές. Αυτό για μας ήταν απαράδεκτο, ευτυχώς είδαν το παράτυπο και έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα να προχωράμε στην ΑΜΚ με το 10% να μπορεί να καλυφθεί από παλαιούς και νέους μετόχους. Οι εργαζόμενοι της Εθνικής στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια ποικιλοτρόπως, προκειμένου να πετύχει. Θεωρούμε αδιανόητο να μην πετύχει, γιατί πίσω από την προσπάθεια ένταξης της ΕΤΕ στο ΤΧΣ, υπάρχει σχέδιο διάλυσης, υφαρπαγής, αφανισμού και τεμαχισμού της τράπεζας. Ένα σχέδιο που προωθούν ξένα και ντόπια συμφέροντα.
– Υπάρχουν συγκεκριμένες προσπάθειες στήριξης από πλευράς εργαζομένων;
Ως εργαζόμενοι θα προβούμε σε ενέργειες τόσο προς τους πελάτες όσο και προς τους μετόχους, γιατί πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στην ΑΜΚ θα έχει όφελος, αν και δεν είμαστε χρηματιστές, γιατί η ΕΤΕ έχει λαμπρό μέλλον και εξαιρετικές προοπτικές. Ο ΣΥΕΤΕ παίζει αυτή τη στιγμή και το ρόλο του ως μέτοχος. Δε βλέπουμε τα πράγματα ούτε συντεχνιακά, ούτε από τη στενή έννοια των εργασιακών σχέσεων. Το βλέπουμε καθαρά από εθνική σκοπιά, με γνώμονα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης ο ΣΥΕΤΕ έχει και ρόλο θεσμικού επενδυτή, ως εκπρόσωπος των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν στην κατοχή τους περί τα 30 εκατ. μετοχές.
– Θα συμμετάσχουν τα ταμεία στην ΑΜΚ;
Είμαστε υπέρ της συμμετοχής των ταμείων στην αύξηση γιατί διαφορετικά η περιουσία τους εξαφανίζεται. Υπάρχει μία μεγάλη κινητοποίηση έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 10%. Τα Ταμεία – νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έχουν συνολικά μερίδιο της τάξης του 14% στην τράπεζα, ενώ τα Ταμεία – νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έχουν ποσοστό 4%. Μέσα από τη διαδικασία, υπάρχει η προσδοκία να αποκτήσουν υπεραξίες και να αποκαταστήσουν τη ζημιά που υπέστησαν στο παρελθόν, ειδικά από το κούρεμα των ομολόγων.
– Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 10%;
Για μας είναι μονόδρομος η επίτευξη του 10%. Πιστεύουμε ότι τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας δείχνουν ότι έχει πολλά εχέγγυα, λόγω περιουσίας και προοπτικών. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το 10%, τότε υπάρχουν σχέδια διαμελισμού της τράπεζας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις γιατί θα έρθουν ξένα funds που θα αγοράζουν πακέτα δανείων και να βγάλουν σε πλειστηριασμό τα πάντα. Φοβόμαστε επίσης ότι θα υπάρξει πλήρης διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων γιατί από όπου πέρασε η τρόικα εφάρμοσε αυτήν την πολιτική.
– Πως βλέπετε την Εθνική μετά την ανακεφαλαιοποίηση;
Ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε με αγωνία τι γίνεται με την Εθνική. Γιατί όλοι ξέρουμε τη σημασία της ΕΤΕ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε τράπεζα. Είναι ένα τεράστιο εργαλείο ανάπτυξης που λειτουργεί εδώ και 180 χρόνια και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και μετά το ΄45 και μετά τον εμφύλιο η ΕΤΕ ήταν εδώ, ακόμη και στην επίθεση της δραχμής το ΄95 η Εθνική βγήκε μπροστά και έσωσε το κράτος. Πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ελληνική. Ο διαμελισμός της θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Γι΄ αυτό το λόγο, δίνουμε το υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου η Εθνική να υπάρχει και αύριο.
– Ποια είναι η θέση σας σε ότι αφορά το deal ΕΤΕ-Eurobank που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε αναστολή;
Θέλω να επισημάνω ότι ενώ αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι υπήρχαν έγγραφες ενστάσεις της τρόικας από τον Γενάρη, την ίδια στιγμή δόθηκαν οι απαραίτητες θεσμικές άδειες και σύρθηκε ένα ζήτημα με αρνητικές πιστεύω επιπτώσεις στο τέλος και για τις δύο τράπεζες. Και μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία ανταλλαγής των μετοχών ήταν να γίνει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, άρα λοιπόν ενώ υπήρχε ζήτημα, η κυβέρνηση, η ΤτΕ και η Τρόικα δεν το αντιμετώπισαν, αφήνοντας την Εθνική Τράπεζα εκτεθειμένη. Και σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας την ανακεφαλαιοποίηση που αποτελεί μείζον ζήτημα. Τη συγχώνευση την επιλέγουν οι μέτοχοι. Αν προχωρήσει, εμείς έχουμε ζητήσει να διασφαλιστεί η απασχόληση και δεύτερον τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της τράπεζας και να ενταχθούν οι νέοι εργαζόμενοι – μετά τη συγχώνευση – στο κανονιστικό πλαίσιο της Εθνικής.
– Φοβάστε ότι η συρρίκνωση του κλάδου θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας;
Εμείς έχουμε πει ότι σε πιθανή αναγκαιότητα μείωσης προσωπικού μπορεί να διενεργηθεί πρόγραμμα εθελουσίας, απευθυνόμενο κυρίως σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Είχε ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα για 2.000 άτομα αλλά η τρόικα το μπλόκαρε. Η τρόικα κινείται με μία λογική: να συρρικνώσει την ελληνική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό πιέζει να συρρικνωθεί και το τραπεζικό σύστημα. Εμείς από την πλευρά μας, δίνουμε τον αγώνα μας ώστε να μην υπάρξει συρρίκνωση αλλά ανάπτυξη της χώρας. Θα πρέπει να εξαφανιστεί το τέρας της ανεργίας, που είναι η χειρότερη επίπτωση της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα.