Σε εγρήγορση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αναδιατάσσεται “αναγκαστικά”, βρίσκεται η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρo της ΟΤΟΕ και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.Ε. Τραπεζών, Σταύρο Κούκο, το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα εργασιακά ζητήματα του κλάδου. Ο ίδιος σπεύδει ωστόσο να αμβλύνει τους φόβους, τονίζοντας ότι υπάρχουν δεσμεύσεις εκ μέρους των υπό συγχώνευση τραπεζών ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα επιλεγεί η σταδιακή έξοδος του πλεονασματικού προσωπικού μέσω συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων εθελουσίας.
Ο κ. Κούκος εκτιμά ότι η συμφωνία διασφάλισης θέσεων εργασίας και η αποδοχή μισθολογίων επί τη βάσει της ισχύουσας κλαδικής σύμβασης στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι θετική εξέλιξη, η οποία δημιουργεί “καλό” προηγούμενο για τις διαπραγματεύσεις που θα προκύψουν στο μέλλον. Σπεύδει, ωστόσο, να σημειώσει ότι το Τ.Τ. ήταν βιώσιμο σχήμα.
Παραδέχεται ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όσο προχωρά η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, θα είναι ισχυρές. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως την τελευταία διετία οι τράπεζες έχουν προβεί σε μειώσεις του κόστους εργασίας κατά 20%, ενώ παράλληλα περίπου 8.000 εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ήδη “αποσυρθεί”. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμά ότι στη διαπραγμάτευση για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας (η ισχύουσα λήγει τον Φεβρουάριο) θα ληφθεί υπόψη η προσαρμογή των προηγούμενων ετών.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ καταγράφει ως αναγκαία, αλλά μη ενδεδειγμένη, τη βεβιασμένη προσπάθεια συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος και επαναλαμβάνει τη θέση της ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία, πριν από οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση στον κλάδο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Θεωρεί δε ότι οι συγχωνεύσεις είναι μια αμυντική κίνηση, που επιβλήθηκε αψηφώντας τους κανόνες της αγοράς.
Υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βιωσιμότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας είναι εν μέρει αυθαίρετα και αδιαφανή και ότι θα έπρεπε πέραν της Τράπεζας της Ελλάδος εποπτικό ρόλο να διαδραματίσει το υπoυργείο Οικονομικών, αλλά και η Βουλή μέσω των αρμόδιων επιτροπών.
Τέλος, σημειώνει ότι η εγκατάσταση επιτρόπων από την Κομισιόν στις συστημικές τράπεζες δεν αποτελεί εγγύηση εξυγίανσης, αλλά παραδοχή της αποτυχίας του εγχώριου εποπτικού συστήματος να αντιμετωπίσει παθογένειες του κλάδου.
Πηγή: Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΤΟΕ, Σταύρου Κούκου, στην Πέννυ Κούτρα για το www.euro2day.gr