Στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα απαιτείται να λειτουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα με κανόνες και διαφάνεια, που θα εμπνέει αξιοπιστία και θα στηρίζει πραγματικά την οικονομία, τις παραγωγικές επενδύσεις και τις κοινωνικές ανάγκες.
Αυτό έχει ανάγκη τώρα ο τόπος και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συγκλίνουν όλες οι πολιτικές, οι κοινωνικές και οι οικονομικές δυνάμεις.
Ένα τραπεζικό σύστημα οικονομικών σκοπιμοτήτων και εσωτερικών θεμιτών και αθέμιτων ανταγωνισμών, με στόχο την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων θα είναι επιζήμιο και καταστροφικό για την οικονομία, για την κοινωνία, για τη χώρα.
Μετά τις εξελίξεις που αφορούν στη διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτουν ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων, αφού έγινε φανερό ότι οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν λίγο πριν από την εκπνοή της ορισμένης προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί (άραγε με ποια νόμιμη (!) διαδικασία;).
Η διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης υπαγορεύεται από την συνταγματική υποχρέωση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, δεδομένου ότι το ΤΧΣ έχει αναλάβει τη διαχείριση των 50 δισεκατομμυρίων, με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες και προστέθηκαν στο χρέος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Όμως πέρα από τα αναπάντητα ερωτήματα, η μεγάλη πρόκληση είναι η απόπειρα νομοθετικής ασυλίας που περιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενο!!! στο πολυνομοσχέδιο για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ και η απαλλαγή τους από κάθε ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνουν.
Δηλαδή αυτοί που διαχειρίζονται τα 50 δις, που χρεώθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ελληνικός λαός, θα αποφασίζουν και θα δρουν ανεξέλεγκτα, απαλλαγμένοι από την υποχρέωση λογοδοσίας!!!!
Αν τελικά εκείνοι που καθοδηγούν και ρυθμίζουν τα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας – δηλαδή η Τρόικα – αποφασίζουν και διατάζουν αλλάζοντας τους όρους, τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν και εφαρμόζονται στις συντεταγμένες πολιτείες, με στόχο να μοιράσουν την τράπουλα στο τραπεζικό χάρτη της χώρας, τότε τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα, όχι μόνο για την εθνική υπόσταση αυτής της χώρας, αλλά ακόμα και για την ίδια την ύπαρξή της.
Για τους λόγους αυτούς και για άλλους πολλούς, η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης αυτής είναι αναγκαία και πρέπει να προχωρήσει αμέσως για να δοθούν απαντήσεις – αν υπάρχουν – σε εύλογες απορίες και ερωτηματικά.
Η ΟΤΟΕ θα είναι παρούσα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και παρεμβαίνοντας θεσμικά, όπου και όταν χρειαστεί, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού ρόλου της.